Aan de slag met je gevel: dit moet je weten!

Yes, je hebt jouw droomplek gevonden en wil gaan bouwen. Super spannend! Maar ook: tijd om heel wat keuzes te maken. Niet alleen over de indeling aan de binnenkant van je huis - wil je je keuken vooraan of achteraan je huis? - maar ook over de buitenkant. Eén van de eerste en eigenlijk ook allerbelangrijkste beslissingen die je maakt? Wat voor gevel jij wil. 

Geen makkelijke keuze, maar wél een heel belangrijke! Niet alleen geeft je gevel meteen karakter aan je huis, hij speelt ook een cruciale rol in het wind- en waterdicht houden van je huis. Maar hoe kies je een gevel die bij je huis past? Voor wat voor metselwerk kies je? Waar moet je mee rekening houden wanneer je een gevel kiest? We nemen je er graag in mee.

Met Tim Building bouwen aan jouw (t)huis? Neem contact op!

Eerst even dit: Waarom is een degelijke gevel o zo belangrijk?

Net zoals je dak en de ondergrond van je huis, heeft je gevel een beschermende en isolerende functie. Hij beschermt je huis mee tegen vocht, koude en geluid. Investeer je dus in een goed geïsoleerde gevel, dan haal je daar heel wat uit.

Lees hier alles over het isoleren van je woning

Wat dan? Meer wooncomfort bijvoorbeeld. En een woning waar je veel langer van profiteert (en die dus veel duurzamer is, hallo milieu!). Maar ook: een fikse besparing op je energiefactuur. Als de koude namelijk niet binnen kan, hoef je ook niet onnodig te verwarmen in je huis. Zeker in deze woelige tijden, kan je die besparing wel gebruiken!

Bovendien zorgt een betere gevel en bijgevolg isolatie voor een hogere EPC-waarde (Energie Prestatie Certificaat). Dat verhoogt dan weer de waarde van je huis. Bouwen aan een degelijke gevel kan je dus zien als een investering die zichzelf terugverdient.

Wind- en waterdicht bouwen, daar helpen we je graag mee!

Wat is het verschil tussen een gevel en een binnenmuur?

Gevels, muren, buitenmuren, binnenmuren,... Wanneer je de term ‘gevel’ opzoekt, komen er dikwijls heel wat begrippen tevoorschijn. Maar wat is nu net wat? En vooral: wat is het verschil tussen een gevel en een binnenmuur?

Dat is eigenlijk relatief eenvoudig uit te leggen. Je binnenmuur voorziet de dragende structuur van je woning. Het is de muur die jij vanaf de binnenkant van je huis ziet, en die je gaat verven, plamuren, behangen,...

De gevel of buitenmuur dan, heeft - zoals eerder gezegd - een isolerende en beschermende functie. Tussen de binnenmuur en de gevel wordt ook een zogezegde ‘spouw’ voorzien. Dat is een kleine ruimte die ervoor zorgt dat vocht in je binnenmuur noch gevel vastgehouden wordt. Meestal wordt hier ook isolatie in aangebracht.

Welke soorten gevels zijn er, en hoe kies je de beste voor jouw huis?

Oké - je weet nu dat zo’n degelijke gevel belangrijk is. Nu is het tijd om te kiezen hoe je gevel er moet gaan uitzien. Natuurlijk hangt de keuze voor een gevelsoort voor een groot deel af van de soort woning die je bouwt of renoveert.

Bij Tim Building denken we dan ook graag na over de soorten, stenen en kleuren die esthetisch gezien het beste passen bij jouw huis en bouwstijl. Maar ook op het metselwerk van je gevel leggen we graag de nadruk. Dat maakt namelijk ook heel wat verschil.

Bouw je aan een modernere woning? Dan wordt er vaak voor gekozen om de gevel te verlijmen. Stenen worden bij deze techniek als het ware ‘op elkaar gekleefd’ zonder dat er tussen de stenen gevoegd wordt. Dat zorgt voor die strakke look die je vaak bij nieuwbouwwoningen ziet.

Toch raden we je aan om te kiezen voor meer traditionele metseltechnieken. Uit ervaring weten we namelijk dat dit nog altijd de meest wind- en waterdichte resultaten oplevert. Zo vermijd je ten allen tijde vochtproblemen in je huis én je huis is beter geïsoleerd. En zoals je weet, haal je daar het meeste profijt uit op lange termijn!

Bij Tim Building beschikken we over vakmensen die weten hoe je een gevel opperbest metselt. Hoe je je woning ook voor je ziet: onze metselaars zorgen altijd voor een mooi, kwaliteitsvol resultaat.

Meer weten over verlijmen of vermetsen? Wij geven je graag advies!

Samen bouwen aan je (t)huis? Graag!

Jouw gevel metselen? Een stevige winddichte ruwbouw in elkaar zetten? Ervoor zorgen dat jij zo lang mogelijk kan genieten van een duurzame woning? Dat is onze missie!

Kan jij jezelf daarin vinden? Vraag dan gemakkelijk een offerte aan of contacteer ons, dan ontvangen we jou graag op ons kantoor om te bespreken hoe we jouw droomwoning mét prachtige gevel kunnen bouwen!

Neem contact op met Tim Building!