Kiezen voor een verbouwing of een volledige nieuwbouw?

Er zijn heel wat voor- en nadelen verbonden aan bouwen en verbouwen. Het ene lijkt misschien wel voordeliger dan het andere, toch zijn er bij zowel bouwen of verbouwen heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. We geven je daarom graag onze expertise rond verbouwen of nieuwbouw mee. Zo maak je zelf de juiste keuze rond je nieuwe thuis.

Kiezen voor renovatie

Renoveren heeft heel wat nadelen, maar ook voordelen. Wanneer je een huis renoveert dat minstens 10 jaar oud is, geniet je van een belastingvoordeel. Je betaalt hier namelijk maar 6% btw in plaats van 21% bij een nieuwbouw. Er zijn ook heel wat premies voor renovaties, hierdoor spaar je heel wat kosten. Maar je moet ook wel met heel wat zaken rekening houden. 

Dit moet je weten over renoveren aan 6% btw.

Bij een renovatie hang je vast aan de huidige constructies. Zijn bepaalde ruimtes toch anders dan je zou willen? Dan ga je meer werk hebben, en dat brengt ook meer kosten met zich mee. Oudere huizen voldoen vaak niet aan de huidige regels rond energiezuinigheid en woningkwaliteit. Daar heeft de overheid sinds 2023 de renovatieplicht voor ingevoerd. En om aan die nieuwe normen volgens de renovatieplicht te voldoen ga je extra moeten investeren.

We zien ook dat huizen die gerenoveerd worden vaak last hebben van een opstijgend vochtprobleem. Daar zijn natuurlijk oplossingen voor, maar dat zijn werken die je niet moet voorzien bij een nieuwbouw. 

Kiezen voor een nieuwbouw

Een nieuwbouw heeft evengoed voor- en nadelen. Bij een nieuwbouw kies je namelijk alles zelf en hang je niet vast aan eerdere constructies. Je kiest zelf de materialen naargelang je budget en smaak. Er zijn natuurlijk wel bepaalde regels waarmee je rekening moet houden om de energiezuinigheid en woningkwaliteit te garanderen, en dat is ook hier een investering. Het lijkt wel alsof deze optie de duurdere optie is gezien je hier vanaf nul moet beginnen en je er geen belastingvoordeel uit haalt.

Langs de andere kant zorgt een nieuwbouw tegenwoordig wel voor een hogere verkoopwaarde. Dit komt door de huidige prijs van de materialen, maar ook door vraag en aanbod op de huizenmarkt. Sloop je een huis en ga je heropbouwen? Dan geniet je vanaf nu ook van een verlaagd btw-tarief van 6%. Wat die voorwaarden exact zijn, lees je op de website van Vlaanderen.

Ons advies rond bouwen of verbouwen

Met de huidige huizenmarkt is het misschien wel interessant om een bouwgrond te kopen waar je dan zelf een nieuwbouw op zet. Zo heb je een thuis op jouw maat en heb je zelf alles mee in handen. 

Bij een renovatie is de aankoopprijs van het pand en de toestand waarin het zich bevindt zeer bepalend of je hier voordeel uit gaat halen. Hoe dan ook, Tim Building helpt je met veel plezier aan het (ver)bouwen van jouw (t)huis. Ben je van plan te bouwen? Contacteer ons voor meer informatie!