De belangrijkste bouw-specifieke veranderingen van 2024

Het nieuwe jaar brengt weer heel wat nieuwe dingen met zich mee, ook in de bouw. Zo zijn er nieuwe regels vastgelegd rond zonnepanelen, de epc-waarde en de regenwaterput in de bouwwet van 2024. Die veranderingen geven we graag met je mee!

1. EPC

Vanaf 2024 zijn er ook wijzigingen rond het energielabel. Naast hernieuwbare energie wordt nu ook de restwarmte meegenomen in het label. De indicator voor de langetermijndoelstelling wordt zo de maat om te meten hoeveel hernieuwbare energie en restwarmte je gebouw (of eenheid) verbruikt.

Ben je eigenaar van een klein appartementsgebouw (van twee tot vier appartementen)? Dan heb je vanaf 2024 verplicht een Energieprestatiecertificaat (EPC) nodig voor de gemeenschappelijke ruimtes. Dit gaat dan vooral over de traphallen, daken, liften en andere collectieve installaties.

 

2. Regenwaterput

Wie vanaf 2 oktober 2023 een bouwaanvraag deed voor een nieuwbouw of verbouwing heeft een grotere regenwaterput nodig. Het is de norm om regenwater op te vangen en te hergebruiken, het afvoeren ervan is een uitzondering. Wie nu dus bouwt of renoveert, moet een regenwaterput van minimaal 5.000 liter plaatsen. Is het dak van je woning groter dan 80 vierkante meter? Dan heb je een regenwaterput van 7.000 liter nodig. Gaat het over meer dan 120 vierkante meter? Dan is een regenwaterput van 10.000 liter verplicht.

 

3. Sloop en heropbouw

Wie vanaf 1 januari 2024 gaat slopen en heropbouwen geniet van een verlaagd btw-tarief. Het btw-tarief gaat van 21% naar 6%, maar daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Het moet gaan om de enige en eigen woning van de bouwheer (met domicilie) of de woning moet voor minstens 15 jaar bestemd zijn voor sociale verhuur. De woning mag ook geen grotere bewoonbare oppervlakte hebben dan 200 vierkante meter. Wel belangrijk: het verkopen van een heropgebouwde woning valt niet meer onder deze regeling.

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie van €10.000 wordt ook verlengd. Maar deze geldt alleen wanneer de nieuwe woning niet wordt aangesloten op het aardgasnet. Je moet ook aantonen dat de sloop uitgevoerd is volgens de eisen voor asbestverwijdering.

 

4. Premies

Zonnepanelen

Investeer je in het verwijderen van asbest op je dak in combinatie met zonnepanelen (van een niet-verwarmd, niet-residentieel gebouw)? Dan krijg je daarvoor een premie van Fluvius. Er hangen wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze premie. Zo moet er een offerte voor asbestverwijdering en asbestafvoer ondertekend zijn en moet je (voorschot)factuur vanaf 1 januari 2022 voor minstens 10% betaald zijn. De nieuwe zonnepanelen moeten ten laatste op 30 september 2027 geplaatst zijn en moeten minstens 10% van het totale gesaneerde dak bedekken.

Warmtepomp

Het verlaagd btw-tarief van 6% op de levering met plaatsing van warmtepompen blijft gelden tot 31 december 2024. De verlening van deze btw-verlaging geldt niet voor zonnepanelen en zonneboilers.

Meeneembaarheid registratierechten

Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt de meeneembaarheid van de registratierechten. Het is dus niet meer aftrekbaar van het verkooprecht dat je betaalt op een volgende woning.

Belastingvoordeel tweede woning

Het belastingvoordeel op de aankoop, bouw of renovatie van een tweede woning verdwijnt vanaf 2024. Het fiscaal voordeel op de kapitaalaflossing van een hypothecaire lening voor een tweede verblijf of woning die je verhuurd is dus niet meer van toepassing.

Mijn VerbouwPremie 2024

De inkomensgrenzen van Mijn VerbouwPremie worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex. Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor deze premie? Kijk dit dan na op de website van Vlaanderen.

 

Samen bouwen aan jouw (t)huis?

Ben je van plan in 2024 te (ver)bouwen? Bij Tim Building staan we steeds klaar om jouw bouwdromen te realiseren. We voorzien je altijd van passend advies met een glimlach én zorgen voor een (t)huis dat tot in de puntjes afgewerkt is.

 

Zie jij je nieuwe woonst al helemaal voor je? Neem contact op met ons!