
Ga je bouwen en moet je grond- en graafwerken uitvoeren? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Want je mag niet zomaar een put graven, er zijn heel wat regels en voorschriften voor. We lijsten deze graag voor je op.
Uitzetten van de bouw
Vooraleer de graafwerken van start kunnen gaan, is het noodzakelijk om de bouw nauwkeurig uit te zetten. Zo worden de exacte contouren en niveaus van je woning vastgelegd door landmeters of bouwkundig ingenieurs. Een correcte uitzetting voorkomt fouten tijdens de bouwwerken en zorgt ervoor dat de constructie correct gerealiseerd wordt.
Regels van grondverzet
Moet je voor de bouw van je huis grond- en graafwerken laten uitvoeren? Dan zegt de regelgeving van het grondverzet hoe je moet omgaan met de uitgegraven bodem. Is het grondverzet groter dan 250 kubieke meter? Dan is een onderzoek naar de kwaliteit van de bodem meestal verplicht. Een bodemsaneringsdeskundige moet dan een onderzoek uitvoeren en maakt daar een technisch verslag van op. Dat zijn de grondbankpapieren.
In uitzonderlijke gevallen is dit ook nodig voor een kleinere hoeveelheid grondverzet.
Wederaanvulling van fundering afhankelijk van afwerking rond de woning
Na de graafwerken en plaatsing van de fundering moet de uitgegraven bouwput weer worden aangevuld. De keuze van het materiaal voor de wederaanvulling hangt af van de verdere afwerking rond de woning:
- Voor bestratingen of opritten wordt meestal steenslag of gestabiliseerd zand gebruikt.
- In tuin- en groenzones kan aangepaste teelaarde of zand gebruikt worden, afhankelijk van de beplanting.
- Bij vochtgevoelige constructies wordt vaak gekozen voor drainagezand of grind om waterproblemen te voorkomen.
Een goed uitgevoerde wederaanvulling voorkomt verzakkingen en zorgt voor een duurzame afwerking van de omgeving van de woning.
Niet alle grond is geschikt voor de tuin
De uitgegraven grond is niet altijd geschikt om te gebruiken in de tuin of voor een ophogingen. Sommige bodems kunnen verontreinigd zijn of hebben fysische eigenschappen die ongeschikt zijn voor plantengroei. Bovendien kunnen stedenbouwkundige voorschriften beperkingen opleggen aan het ophogen van terreinen, bijvoorbeeld om wateroverlast of verzakkingen te voorkomen. Het is dus belangrijk om voorafgaand advies in te winnen bij een expert.
Klaar om te bouwen?
Dan staat het team van Tim Building voor je klaar! Contacteer ons gerust voor je bouwplannen. Zo maken we van jouw woning een echte thuis.