De aanleg en renovatie van rioleringen

Wat gebruikt u dagelijks meermaals intens zonder erbij na te denken? Juist ja: de riolering. Een essentieel onderdeel van ieder pand, dat we doorgaans pas opmerken wanneer er zich problemen voordoen. Een verstopt toilet, verzakte buizen, stokkende afwatering of nare geurtjes: allemaal vervelende aangelegenheden die gepaard gaan met een gammele riolering.

Om dit te voorkomen gaat u best niet te nonchalant om met de aanleg en renovatie van uw rioleringen. De precieze hellingsgraad van de rioleerbuizen en een doordachte plaatsing zijn van groot belang voor een vlotte afvoer. Kies meteen voor de meest ideale oplossing en bespaar niet op riolering. Waterschade, geurhinder en andere problemen wilt u beslist vermijden.

Ons rioleringswerk wordt op maat gemaakt, geleverd en geïnstalleerd. Wij werken enkel samen met erkende partners, wiens vakwerk aansluit bij onze visie en expertise.

Riolering voor nieuwbouw

Bij de aanvang van een nieuwbouwproject passen wij onze expertise toe in de fundering. Dankzij het vakmanschap van Tim Building mag u rekenen op jarenlange kwaliteit.
De voornaamste functie van een riolering is de afvoer van vuil water. Wat u doorspoelt in uw sanitair, keuken, toilet moet efficiënt kunnen wegvloeien. Enkele voorbeelden:

  • Bij projecten met volle vloerplaten ligt de riolering vaak daaronder. Deze zijn ontoegankelijk. Het is daarom van groot belang om de riolering meteen in de juiste helling te plaatsen en te zorgen voor een afvoer naar de juiste putten, met afvoerbuizen tot aan de straatriolering.
  • Bij een installatie in de kelder zorgen wij voor een propere, overzichtelijk rioleringsstelsel.
  • Wanneer de riolering zich in de kruipruimte bevindt, plaatsen we toezichtstoppen. Dit zijn hulpstukken die het mogelijk maken de riolering eenvoudig te reinigen vanuit de kruipruimte. Het voordeel is dat er minder putdeksels rond de woning nodig zijn.

Vernieuwen oude rioleringen

Hebt u een grootschalige renovatie in het vizier? Ook dan zijn wij de partner waarop u kan bouwen. We vernieuwen oude rioleringen, plaatsen infiltratiekratten en zorgen voor lekvrije aansluitingen op het rioolnet. Bij een verbouwing bevindt zich vaak een sterk verouderde riolering onder de grond, die meestal niet gescheiden is – wat inmiddels bij wet verplicht is.

Tim Building zorgt voor:

  • Het aanpassen van bestaande rioleringen in het kader van een gescheiden riolering. Zo zorgen we voor een afzonderlijke afvoer van afval- en hemelwater.
     
  • Uw regenwaterput en waterrecuperatie: We plaatsen de regenwaterput met een filter, trage inloop en terugslagklep, deze combinatie zorgt voor optimaal zuiver water. Dankzij een pomp wordt het water weer opgepompt om te gebruiken voor wc en buitenkranen.
  • Het herstellen van uw septische put: Wanneer uw septische put al 40 jaar in de grond zit, is het ijzer ervan aangetast door jarenlange opeenstapeling van vuil. Dit komt vaak aan het licht doordat de voortuin of oprit verzakkingen vertoont. Deze put wordt door Tim Building vervangen door een nieuwe septische put van 2.000 l, de ideale put voor een gezin van 5 personen.  

Een gescheiden riolering volgens de wettelijke normen

Wanneer u een nieuwbouwproject opstart, is het wettelijk verplicht om een dubbele waterafvoer aan te leggen. Dit wil concreet zeggen dat er gescheiden afvoerleidingen voor vuilwater en hemelwater worden aangelegd, zodat ze afzonderlijk worden afgevoerd.

Het propere regenwater wordt dan afgekoppeld van de riolering en kan zo bijvoorbeeld ter plaatse insijpelen in de bodem. Zo worden de grondwaterreserves op een natuurlijke manier aangevuld. Er kan ook gekozen worden om het regenwater vertraagd te laten afvoeren naar waterlopen in de buurt, langs grachten of via een regenweerafvoerleiding. Zo voorkomt men wateroverlast die optreedt bij het gemengd rioleringsstelsel, dat regelmatig het overtollige regenwater niet kan slikken. Gemengde rioleringsstelsel zorgen trouwens ook voor gemengd water dat de zuiveringsstations allemaal gezuiverd moeten krijgen in tegenstelling tot hemelwater dat niet gezuiverd moet worden.

Keuring van uw riolering

Zowel bij nieuwbouw als renovatieprojecten moet u de privéwaterafvoer laten keuren. Tim Building zorgt voor de plaatsing van de riolering en laat vervolgens de keuring uitvoeren door een externe firma. Deze keuring van een privé-aansluiting is verplicht om te voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen.

In deze keuring wordt onder meer vastgesteld dat de juiste buizen werden gebruikt. Dit zorgt voor een vlot verloop van de zuivering van het water. Als erkende aannemer mag u erop rekenen dat Tim Building met de juiste buizen, bochten en hellingen werkt.

KLIP-plannen aanvragen

Bent u van plan grondwerken uit te voeren? Dan is het van groot belang om te weten welke kabels en leidingen u in de grond kan aantreffen om graafschade te voorkomen. Om die reden bent u verplicht een KLIP (Kabel en Leiding Informatie Portaal) aanvraag te doen.

Volgens het decreet van 17 januari 2014 is het in Vlaanderen is verplicht om plannen op te vragen alvorens op openbaar domein graaf- en grondwerken te mogen starten. Daarop staat immers precies vermeld welke installaties zich precies in de grond bevinden: riolering, gas- en waterleidingen, elektriciteitskabels en telecommunicatieverbindingen. Dankzij deze plannen kunnen aannemers, wegenbouwers en grondwerkers voorkomen dat er schade wordt aangericht.

Gebruik van duurzame materialen

Tim Building kiest heel bewust voor duurzame materialen, ook voor rioleringswerken. Door onze voorliefde voor duurzame materialen garanderen we niet enkel een langere levensduur, we verkleinen ook het risico op aanhechting en dus verstopping.

Onze vaklui verwerken en plaatsen op een deskundige manier een sterke, stabiele riolering met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. We geven de voorkeur aan rioleringsbuizen uit PVC van 3,2 mm. Deze vergaan niet en zijn schok- en stootbestendig. Onze streng gekeurde materialen zijn van uitstekende kwaliteit en doorstaan zodoende moeiteloos vele decennia in de grond.

Waarom Tim Building?

Kiezen voor Tim Building is kiezen voor een professioneel team. Tim Building doet meer dan enkel buizen aansluiten. Onze rioleringswerken worden deskundig uitgevoerd volgens de wetgeving en normen. U kan bij ons terecht voor zowel de plaatsing, vervanging als reparatie van rioolbuizen en -leidingen, putten en deksels. Maak gebruik van onze vakkennis en jarenlange ervaring voor professioneel advies bij uw rioleringswerken.

Neem contact op